Meer oplossingen vinden

Videogame-, video- en dvd-beoordelingen

Om je te helpen de juiste keuzes te maken, tonen we informatie over classificaties van PEGI (Pan European Games Information), de BBFC (British Board of Film Classification) en de MPAA (Moving Picture Association of America).

PEGI-classificaties

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste producten, verstrekken we informatie over het PEGI (European Games Information Plan), ICAA (Spanje - Instituut voor cinematografie en audiovisuele kunst), BBFC (UK - British Board of Film Classification), FSK (Duitsland - Vrijwillige zelfregulering van de Cinematografische Industrie), CNC (Frankrijk - Nationaal Centrum voor Cinema en Animatie), Italiaans ministerie van Cultuur en MPAA (USA - Moving Picture Association of America).

Op de voor- en achterkant van de verpakking staan PEGI-leeftijdsetiketten voor een van de volgende leeftijdscategorieën: 3+, 7+, 12+, 16+ en 18+. Ze geven een indicatie van de geschiktheid van de gamecontent in termen van bescherming van minderjarigen. Voor de leeftijdsclassificatie wordt geen rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad of vaardigheden die nodig zijn om een game te spelen.

 
		 PEGI 3

De inhoud van games die deze classificatie krijgen, wordt als geschikt beschouwd voor alle leeftijdsgroepen. Geweld in een komische context (Bugs Bunny- of Tom & Jerry-achtige vormen van cartoongeweld) is acceptabel. Het kind mag niet in staat zijn om het personage op het scherm te associëren met echte personen. Ze moeten totaal fantasie zijn. De game mag geen geluiden of foto's bevatten die jonge kinderen waarschijnlijk bang maken. Er mag geen grof taalgebruik in voorkomen en er mogen geen naaktscènes of verwijzingen naar seksuele activiteit in voorkomen.

 
		 PEGI 7

Elke game die normaal gesproken de classificatie 3+ zou krijgen maar een aantal mogelijk beangstigende scènes of geluiden bevat, kan worden beschouwd als geschikt in deze categorie. Sommige scènes met gedeeltelijke naaktheid zijn toegestaan, maar nooit in een seksuele context.

 
		 PEGI 12

Videogames die geweld van een iets meer grafische aard tegen fantasiefiguren en/of niet-grafisch geweld tegen menselijke personages of herkenbare dieren, evenals videogames die naaktheid van een iets meer grafische aard laten zien, vallen in deze leeftijdscategorie. Grof taalgebruik in deze categorie moet mild zijn en mag niet seksueel expliciet zijn.

 
		 PEGI 16

Deze classificatie wordt toegepast zodra het weergeven van geweld (of seksuele activiteit) een stadium bereikt dat er hetzelfde uitziet als in het echte leven zou worden verwacht. Extremer grof taalgebruik, het gebruik van tabak en drugs en het tonen van criminele activiteiten kunnen worden opgenomen in de content van games die de classificatie 16+ hebben.

 
		 PEGI 18

De volwassenenclassificatie wordt toegepast wanneer het geweld een niveau bereikt waar grof geweld wordt getoond en/of dat elementen bevat van specifieke vormen van geweld. Grof geweld is het moeilijkst te definiëren, omdat het in veel gevallen zeer subjectief kan zijn, maar in algemene termen kan het worden geclassificeerd als het tonen van geweld waardoor de kijker een gevoel van afkeer voelt.

Beschrijvingen op de achterkant van de verpakking geven de belangrijkste redenen aan waarom een game een bepaalde leeftijdsclassificatie heeft gekregen. Er zijn acht van dergelijke beschrijvingen: geweld, grof taalgebruik, angst, drugs, seks, discriminatie, gokken en online gameplay met andere mensen. PEGI biedt de volgende contentpictogrammen:

 
		 Game bevat geweld.

 
		 Game bevat grof taalgebruik.

 
		 Game toont naaktheid en/of seksueel gedrag of bevat seksuele verwijzingen.

 
		 Game verwijst naar of toont het gebruik van drugs.

 
		 Game kan beangstigend of eng zijn voor jonge kinderen.

 
		 Games die gokken aanmoedigen of leren.

 
		 Game toont discriminatie of bevat materiaal dat discriminatie kan aanmoedigen.

 
		 Game kan online worden gespeeld.

ICAA-classificatie

De ICAA is de instantie die verantwoordelijk is voor de leeftijdsclassificatie van cinematografische films.

Volgens de ICAA kunnen films worden ingedeeld in de volgende leeftijdsgroepen:

 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Vooral aanbevolen voor kinderen. Deze classificatie wordt toegevoegd aan een van de voorgaande films in het geval van films met narratieve en visuele content die bestemd zijn voor deze doelgroep.
 • Niet aanbevolen voor kinderen onder de zeven jaar
 • Niet aanbevolen voor kinderen onder de twaalf jaar
 • Niet aanbevolen voor kinderen onder de zestien jaar
 • Niet aanbevolen voor kinderen onder de achttien jaar
 • X-film: verboden toegang voor kinderen onder de achttien

BBFC-classificatie

De British Film Classification Council (BBFC) is een bureau dat een leeftijdsclassificatie heeft vastgesteld voor films, videogames en computergames.

18: de film of game is alleen geschikt voor volwassenen (personen van 18 jaar of ouder). De content van de film of game bevat sterke scènes van seks of geweld die heel grafisch kunnen zijn. Zeer expliciete taal kan ook worden gebruikt. Als een winkel een video, dvd of game van deze classificatie verkoopt aan personen jonger dan 18 jaar, wordt dit als overtreding beschouwd.

15: de film of game is niet geschikt voor kinderen onder de 15 jaar. De film of game kan content en taal bevatten voor volwassenen en scènes met geweld die, hoewel ze niet erg grafisch lijken, niet geschikt zijn voor jonge adolescenten. Als een winkel een video, dvd of game van deze classificatie verkoopt aan personen jonger dan 15 jaar, wordt dit als overtreding beschouwd.

12: de film of game is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. De film of game kan gewelddadige scènes en beledigingen bevatten. Als een winkel een video, dvd of game van deze classificatie verkoopt aan personen jonger dan 12 jaar, wordt dit als overtreding beschouwd.

PG: deze acroniemen verwijzen naar 'ouderlijk toezicht'. Dit label suggereert dat volwassenen de content van de film of video moeten beoordelen voordat ze kinderen toestaan om de content te bekijken. U: de film of game is geschikt voor alle leeftijden.

FSK-classificatie

De FSK (Vrijwillige zelfregulering van de filmindustrie) is een leeftijdsclassificatiesysteem van de Duitse SPIO (Hoofdorganisatie van de filmindustrie). Volgens de FSK kunnen films en televisieseries worden ingedeeld in de volgende leeftijdsgroepen:

18: niet geschikt voor kinderen onder de 18 jaar.

16: niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar.

12: niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.

6: niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.

0: geschikt voor alle doelgroepen.

CNC-classificatie

Het Franse CNC (Nationaal Centrum voor Cinema en Animatie) classificeert films in de volgende groepen:

 • Geschikt voor alle leeftijden.
 • Niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.
 • Niet geschikt voor het bekijken door kinderen onder de 16 jaar.
 • Niet geschikt voor het bekijken door kinderen onder de 18 jaar.
 • Totaal verbod op het werk.

Italiaanse leeftijdsclassificatie

Het Italiaanse ministerie van Erfgoed en Culturele Activiteiten classificeert alle in Italië gedistribueerde films in de volgende categorieën:

T: Geschikt voor alle doelgroepen.

V.M.14: niet geschikt voor kinderen onder de 14 jaar.

V.M.18: niet geschikt voor kinderen onder de 18 jaar.

MPAA-classificatie

De MPAA-classificatie (Motion Picture Association of America) is een filmclassificatiesysteem dat gebruikt wordt om gebruikers te helpen beslissen welke films geschikt zijn voor kinderen, tieners en volwassenen.

G: alle doelgroepen. Content geschikt voor alle leeftijden.

PG: ouderlijke begeleiding voorgesteld. Bepaald materiaal is mogelijk niet geschikt voor kinderen.

PG-13: strikte ouderlijke begeleiding. Bepaald materiaal kan ongeschikt zijn voor kinderen jonger dan 13 jaar.

R: beperkt. Kinderen jonger dan 17 jaar moeten worden vergezeld door hun ouders of een volwassene.

NC-17: content is niet geschikt voor kinderen onder de 17 jaar.

NR / Unrated: de film is nog niet beoordeeld door de MPAA.

Was deze informatie nuttig?

Hartelijk dank voor je feedback.

Selecteer wat de informatie het beste beschrijft:

Bedankt! Hoewel we niet direct kunnen reageren op je feedback, gebruiken we deze informatie om onze online-Hulp te verbeteren.