AEEA-informatie voor consumenten

Als je elektrische en elektronische apparatuur bestelt op Amazon.nl en je bezorgadres ligt in een ander Europees land dan Nederland, kan er lokale wetgeving van kracht zijn voor de verwijdering en recycling van elektrische en elektronische apparatuur.

Amazon zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van haar klanten. In het licht van de voortdurende COVID-19-ontwikkelingen raden we alle klanten aan om hun persoonlijke inlevering van elektrische en elektronische apparatuur uit te stellen bij de aangewezen afvalverwijderingscentra, of om het ophalen door onze partner-vervoerders te regelen. We verzekeren je dat dit geen invloed heeft op de mogelijkheid om drop-offs en leveringen op een later tijdstip te regelen.

We zullen deze pagina bijwerken zodra onze aanbeveling verandert, op basis van voortdurende begeleiding van EU-regeringen.

Volgens de EU-richtlijn betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) gelden voor alle producenten van elektrische en elektronische apparatuur (EEA) een aantal verplichtingen, zoals bijdragen aan de kosten van terugnamesystemen, afvalverwerking en recycling van afgedankte apparatuur die zij op de markt brengen. Producten die onder de WEEE-richtlijn vallen, zijn voorzien van onderstaande doorkruiste vuilnisbak om aan te geven dat zij niet samen met het huisvuil mogen worden weggegooid:


Als je gebruikte elektrische of elektronische apparatuur wilt verwijderen, neem je contact op met je lokale autoriteit voor meer informatie.

Belangrijke opmerking: Als je een persoonlijk elektronisch apparaat hebt dat onder de WEEE-richtlijn valt, zoals een computer, mobiele telefoon, camera of ander apparaat, moet je alle persoonlijke of vertrouwelijke gegevens wissen voordat je dit apparaat recyclet. Zorg er ook voor dat je persoonlijke of vertrouwelijke gegevens verwijdert van een intern opslagapparaat, zoals een geheugen- of simkaart. Amazon EU S.à.r.l is niet aansprakelijk voor gegevens op jouw apparaat.

Als je het product hebt gekocht van een Marketplace-verkoper, neem je contact op met de verkoper voor meer informatie over een passende oplossing die zij hebben voor het afvoeren van jouw oude elektronische apparatuur en batterijen.

Wat houdt de WEEE-richtlijn in?

De productie van elektrische en elektronische apparatuur (EEA) is een van de snelst groeiende productiesectoren in de westerse wereld. Maar doordat er ook veel producten moeten worden afgevoerd, ontstaat er een groeiend afvalprobleem. In juni 2000 heeft de Europese Commissie een aantal voorstellen ingediend om dit probleem aan te pakken. In december 2002 werden deze aangenomen in de vorm van de EU WEEE-richtlijn (Waste Electronic and Electrical Equipment). Deze voorstellen zijn inmiddels gereviseerd in de WEEE-richtlijn 2012/19/EU.

De EU-lidstaten hebben sindsdien nationale wetten geïmplementeerd met de WEEE-richtlijn, met specifieke verplichtingen voor producenten en distributeurs van elektrische en elektronische apparatuur (EEA).

De belangrijkste bepalingen uit de WEEE-richtlijn zijn:

 • Alle producenten (fabrikanten of ieder ander die een product verkoopt op de Europese markt) zijn verantwoordelijk voor de kosten van het terugnemen en recyclen van afgedankte apparatuur.
 • Alle producenten zijn verplicht om het hergebruik/recycling van AEEA te verbeteren.
 • Alle producenten zijn verplicht om te zorgen voor gescheiden inzameling van AEEA.
 • Alle producenten zijn verplicht de burgers te informeren over hun rol in de omgang met AEEA.

Hoe kan ik mijn AEEA weggooien?

Je kunt gebruikte EEA niet zomaar weggooien met het normale huishoudelijke afval.

Als je elektrische en elektronische apparatuur bestelt op Amazon.nl en laat bezorgen in een ander Europees land dan Nederland, kan er lokale wetgeving van kracht zijn voor de verwijdering en recycling van elektrische en elektronische apparatuur. Hieronder vind je meer informatie over de afvoer- en recyclingfaciliteiten die Amazon.nl aanbiedt in een aantal landen.

Oostenrijk

Amazon EU S.à.r.l is lid van ERP Österreich GmbH, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Oostenrijkse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van elektrische en elektronische apparatuur (EEA). Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Oostenrijk. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur) op verantwoorde wijze gebeurt. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/AT. Vervolgens stuur je het oude apparaat naar een speciaal inzamelpunt. Print het voorgefrankeerde etiket en plak dit op de doos met je oude item of apparaat en breng de doos naar het postkantoor voor gratis verzending. Bij het etiket worden gedetailleerde instructies geleverd.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Oostenrijkse inzamelpunten vind je op: https://www.elektro-ade.at/en/collection/collection-centres/.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN, DE .

België

Amazon EU S.à.r.l is lid van Recupel, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Belgische overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in België. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Belgisch adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/BE. Vervolgens stuur je het oude apparaat naar een speciaal inzamelpunt. Print het voorgefrankeerde etiket en plak dit op de doos met je oude item of apparaat en breng de doos naar het postkantoor voor gratis verzending. Bij het etiket worden gedetailleerde instructies geleverd.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Meer informatie over Belgische inzamelpunten vind je op (kies je voorkeurstaal): EN, FR, NL.

Informatie over de afdrachtskosten vind je hier: https://www.recupel.be/media/2185/appliancelist_2019_eng.pdf .

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN , FR, NL.

Tsjechische Republiek

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Tsjechisch adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/CZ. Vervolgens stuur je het oude apparaat naar een speciaal inzamelpunt. Print het voorgefrankeerde etiket en plak dit op de doos met je oude item of apparaat en breng de doos naar het postkantoor voor gratis verzending.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Tsjechische inzamelpunten vind je op: https://isoh.mzp.cz/registrmistelektro.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier: https://erp-recycling.org/learning-centre/.

Denemarken

Amazon EU S.à.r.l is lid van ERP Denmark ApS, een nalevingssysteem in Denemarken voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Denemarken. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Deens adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/DK. Vervolgens stuur je het oude apparaat naar een speciaal inzamelpunt. Print het voorgefrankeerde etiket en plak dit op de doos met je oude item of apparaat en breng de doos naar het postkantoor voor gratis verzending. Bij het etiket worden gedetailleerde instructies geleverd.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Deense inzamelpunten vind je op: https://dpaweb.dpa-system.dk/DPAApplications/DPADB.aspx?wf=CollectionPointSearch.ascx.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN, DK.

Estland

Amazon EU S.à.r.l is lid van Eesti Elektroonikaromu MTÜ, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Estse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Estland. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Ests adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/EE. Vervolgens stuur je het oude apparaat naar een speciaal inzamelpunt. Print het voorgefrankeerde etiket en plak dit op de doos met je oude item of apparaat en breng de doos naar het postkantoor voor gratis verzending. Bij het etiket worden gedetailleerde instructies geleverd.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over de Estse inzamelpunten vind je op: http://www.elektroonikaromu.ee/web/?cat_ID=4.

Informatie over de afdrachtskosten vind je hier: http://www.elektroonikaromu.ee/doc/price_list.pdf

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier: https://erp-recycling.org/learning-centre/.

Frankrijk

Amazon EU S.à.r.l is lid van Ecosystem, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Franse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Frankrijk. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Frans adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/FR.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Franse inzamelpunten vind je op: https://www.ecosystem.eco/.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier: https://www.ecosystem.eco/.

Duitsland

Amazon EU S.à.r.l is lid van ERP Deutschland GmbH, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Duitse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Duitsland. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Duits adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket voor Landbell Group maken en printen door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/DE. Vervolgens stuur je het oude apparaat naar een speciaal inzamelpunt. Print het voorgefrankeerde etiket en plak dit op de doos met je oude item of apparaat en breng de doos naar het postkantoor voor gratis verzending. Deze optie is beschikbaar voor apparatuur met een gewicht van minder dan 30 kg.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Duitse inzamelpunten vind je op: https://erp-recycling.org/en-de/where-to-recycle/ .

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN, DE.

Het bedrijfsregistratienummer van Amazon EU S.à.r.l in Duitsland is: 89633988.

Ierland

Amazon EU S.à.r.l is lid van WEEE Ireland, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Ierse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Ierland. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Iers adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je apparatuur wordt verwerkt en gerecycled volgens de geldende regels. Als je deze optie wilt kiezen, volg je de instructies hieronder:

 • Druk hier je batterijlabel af en plak dit op de buitenkant van je AEEA-retourpakket. Let erop dat je u een item niet kunt retourneren zonder het meegeleverde batterijlabel. Bekijk dit diagram om te weten te komen welke van de vier batterijlabels je kunt gebruiken.
 • Ga naar de AnPost-website en kies Recycle with Amazon (Recyclen met Amazon) in de vervolgkeuzelijst om je postetiket te maken en een ophaalmoment te plannen. Ophalen is beperkt mogelijk voor adressen in de Greater Dublin Area.
 • Volg de instructies op je scherm om een etiket te maken. Print je etiket zo mogelijk in kleur, knip langs de stippellijn en zorg ervoor dat er geen andere etiketten tegelijkertijd aan je item zijn bevestigd. Plak het etiket stevig op de voorkant van het pakket met doorzichtige tape/plakband, zodat het etiket goed leesbaar is. Plak geen tape over de barcode heen. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

Je kunt je oude apparatuur inleveren of verzenden naar het volgende adres:

Recycle It. Unit 14/2 Crag Terrace, Clondalkin Industrial Estate, Clondalkin Dublin. D22 TK37

https://www.recycleit.ie/location-map.html

Tel: 01 4578321 E: info@recycleit.ie

Openingstijden: Maandag-donderdag 8.30u-16.30u | Vrijdag 8.30u-15.30u

Neem contact op met Recycle It via telefoon of e-mail (zie hierboven) als je vragen hebt over het recyclen van je AEEA-product.

Afgedankte (oplaadbare) batterijen (of een type verkocht door Amazon.nl) kun je gratis inleveren bij een van de bovenstaande adressen. Je bent niet verplicht om iets te kopen als je batterijen inlevert. Elke lokale autoriteit is ook verplicht om gratis afgedankte elektrische en elektronische huishoudapparatuur en kleine batterijen aan te nemen bij de recyclingpunten.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Ierse inzamelpunten vind je op:https://www.weeeireland.ie/collections/ .

Vanaf 1 juli 2014 moeten bepaalde categorieën huishoudelijke EEA worden voorzien van een zichtbare EMC (Environmental Management Cost), die verwijst naar de recyclingkosten die bij de aankoopprijs zijn inbegrepen. Informatie over EMC's vind je op: https://www.producerregister.ie/uploads/content/CategoriesListing.pdf

Amazon is lid van de WEEE Register Society, met registratienummer 1330WB.

Italië

Amazon EU S.à.r.l is lid van ERP Italia S.r.l., een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Italiaanse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Italië. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Italiaans adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled.

JJe kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/IT.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Italiaanse inzamelpunten vind je op (kies je voorkeurstaal): EN,IT.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN, IT.

Luxemburg

Amazon EU S.à.r.l is lid van Ecotrel ASBL, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Luxemburgse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Luxemburg. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Luxemburgs adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Luxemburgse inzamelpunten vind je op: https://www.e-collect.lu/

Informatie over de afdrachtskosten vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN, FR, DE .

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies een optie die van toepassing is en je voorkeurstaal): Citizen EN, Citizen FR, Citizen DE, Professional EN, Professional FR, Professional DE.

Malta

Amazon EU S.à.r.l is lid van GreenPak, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Maltese overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd op Malta. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Maltees adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled.

Je kunt gebruikte EEA niet weggooien met het gewone huisvuil. Informatie over Maltese inzamelpunten vind je op: https://www.greenpak.com.mt/my-locality.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier: https://www.greenpak.com.mt/locality-community

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/MT.

Polen

Amazon EU S.à.r.l is lid van AURAEKO Organizacja Odzysku Sprzętu Elektrycznego i Elektronicznego S.A., een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Poolse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Polen. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Pools adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/PL.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Poolse inzamelpunten vind je op (kies je voorkeurstaal): EN , PL .

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier: http://www.recykling.pl/recykling/index/r/odpady/266

Portugal

Amazon EU S.à.r.l is lid van ERP Portugal, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Portuguese overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Portugal. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Portuguese adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled.

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/PL.

Je kunt gebruikte EEA niet weggooien met het gewone huisvuil. Informatie over Roemeense inzamelpunten vind je op (kies je voorkeurstaal) https://erp-recycling.org/pt-pt/onde-reciclar/rede-depositrao/.

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/PT.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN PT.

Roemenië

Amazon EU S.à.r.l is lid van Ecotic, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Roemeense overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Roemenië. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Roemeens adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled.

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/RO.

Je kunt gebruikte EEA niet weggooien met het gewone huisvuil. Informatie over Roemeense inzamelpunten vind je op (kies je voorkeurstaal): https://www.ecotic.ro/puncte-de-colectare/.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN, RO.

Slowakije

Amazon EU S.à.r.l is lid van Elekos - Organizácia zodpovednosti výrobcov, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Slowaakse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Slowakije. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Slowaaks adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/SK. Vervolgens stuur je het oude apparaat naar een speciaal inzamelpunt. Print het voorgefrankeerde etiket en plak dit op de doos met je oude item of apparaat en breng de doos naar het postkantoor voor gratis verzending. Bij het etiket worden gedetailleerde instructies geleverd.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Slowaakse inzamelpunten vind je op: https://www.elekos.sk/zberne-miesta/zberne-miesta-1/.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier: https://www.elekos.sk/vzdelavacie-aktivity/vzdelavacie-aktivity-2019/

Spanje

Amazon EU S.à.r.l is lid van Fundación Ecotic, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Spaanse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Spanje. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Spaanse adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Voor apparatuur die minder dan 30 kg weegt, kunt u een prepaid label maken en afdrukken bij de Landbell Group door hier te klikken:https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/ES. Als je artikel goed is ingepakt, kun je het naar een van de afgiftepunten brengen of het laten ophalen.

Voor apparatuur die zwaarder is dan 30 kg, of groter dan 120 x 60 x 60 cm, kunt u een ophaalverzoek indienen bij de Landbell Group door hier te klikken: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/ES. Zodra het verzoek is gevalideerd, neemt de vervoerder contact met u op om de ophaaldatum te regelen.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Spaanse inzamelpunten vind je op: https://punto-limpio.info/.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN, ES.

Het bedrijfsregistratienummer van Amazon EU S.à.r.l in Spanje is: 3725.

Zwitserland

Amazon EU S.à.r.l is lid van Swico Recycling, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Zwitserse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Zwitserland. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Zwitsers adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled. Het gerecyclede item moet vergelijkbaar zijn met het gekochte item (bijvoorbeeld een broodrooster voor een broodrooster).

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/CH. Vervolgens stuur je het oude apparaat naar een speciaal inzamelpunt. Print het voorgefrankeerde etiket en plak dit op de doos met je oude item of apparaat en breng de doos naar het postkantoor voor gratis verzending. Bij het etiket worden gedetailleerde instructies geleverd. Bij het etiket worden gedetailleerde instructies geleverd.

Je kunt je oude AEEA ook zelf naar een inzamelpunt brengen. Informatie over Zwitserse inzamelpunten vind je op (kies je voorkeurstaal): EN, DE, FR, IT.

Informatie over de afdrachtskosten vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN, DE, FR, IT.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal): EN, DE, FR, IT.

Zweden

Amazon EU S.à.r.l is lid van Recipo ekonomisk förening, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Zweedse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Zweden. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Zweeds adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled.

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/SE.

Je kunt gebruikte EEA niet weggooien met het gewone huisvuil. Informatie over Zweedse inzamelpunten vind je op: https://www.avfallsverige.se/avfallshantering/insamling/atervinningscentraler/ en https://www.avfallsverige.se/avfallshantering/insamling/hushallsavfall-under-producentansvar/.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier: https://erp-recycling.org/learning-centre/.

Turkije

Amazon EU S.à.r.l is lid van Elday s.r.o., een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Turkse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Turkije. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Turks adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled.

Je kunt gebruikte EEA niet weggooien met het gewone huisvuil. Informatie over Turkse inzamelpunten vind je op: https://atiklarormanolsun.com/.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier: https://elday.org/geri-donusum

Verenigd Koninkrijk

Amazon EU S.à.r.l is lid van Valpak Retail WEEE Services Limited, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Britse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in het Verenigd Koninkrijk. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Brits adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled.

Je kunt gebruikte EEA niet weggooien met het gewone huisvuil. Informatie over Britse inzamelpunten vind je op: http://www.recycle-more.co.uk en https://www.recyclenow.com/local-recycling of u kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Landbell Group door naar de volgende pagina te gaan: https://circul8.world/returns/DmNbyDQ3fpsRhV44j7Zw2cCOJNnjIpCz/UK.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier: http://www.recycle-more.co.uk en https://www.recyclenow.com/local-recycling .

Kan ik mijn oude elektronische apparatuur op andere manieren afvoeren?

Als je oude elektronische apparatuur nog in goede staat is of kan worden gerepareerd voor hergebruik, kun je de apparatuur doneren aan een goed doel of weggeven aan iemand in je omgeving die de apparatuur kan gebruiken. Door de levensduur van je oude apparatuur te verlengen, draag je ook bij aan efficiënt gebruik van grondstoffen en zorg je voor minder afval.

Welke producten vallen onder de wetgeving en hoe herken ik ze?

Elektrische en elektronische apparatuur wordt volgens de WEEE-richtlijn verdeeld in zes categorieën:

 • Categorie 1 – Warmte- en koude-uitwisselende apparatuur (koelkasten, diepvriezers, apparatuur voor de automatische aflevering van koude producten, klimaatregelingsapparatuur, ontvochtigingsapparaten, warmtepompen, oliehoudende radiatoren en andere warmte- of koude-uitwisselende apparatuur waarin andere vloeistoffen dan water worden gebruikt voor de warmte- of koude-uitwisseling).
 • Categorie 2 – Schermen, monitors en apparatuur met schermen die een oppervlakte hebben van meer dan 100 cm2 (schermen, televisietoestellen, lcd-fotolijsten, monitors, laptops, notebooks).
 • Categorie 3 – Lampen (tl-buizen, compacte fluorescentielampen, fluorescentielampen, hogedrukgasontladingslampen, met inbegrip van hogedruknatriumlampen en metaalhalogenidelampen, lagedruknatriumlampen, leds)
 • Categorie 4 – Grote apparatuur (met een buitenafmeting van meer dan 50 cm), waaronder, maar niet beperkt tot (huishoudelijke apparaten; consumentenapparatuur; lichtarmaturen; apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, muziekapparatuur; elektrisch en elektronisch gereedschap; speelgoed, ontspannings- en sportapparatuur; medische hulpmiddelen; meet- en controle-instrumenten; automaten; apparatuur voor het opwekken van elektrische stromen). Tot deze categorie behoort niet de apparatuur van categorieën 1 tot en met 3. (Wasmachines, wasdrogers, vaatwasmachines, kooktoestellen, elektrische fornuizen, elektrische kookplaten, lichtarmaturen, apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, muziekapparatuur (uitgezonderd in kerken geplaatste pijporgels), apparaten voor breien en weven, grote mainframes enz.).
 • Categorie 5 – Kleine apparatuur (zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm), waaronder, maar niet beperkt tot (huishoudelijke apparaten; consumentenapparatuur; lichtarmaturen; apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, muziekapparatuur; elektrisch en elektronisch gereedschap; speelgoed, ontspannings- en sportapparatuur; medische hulpmiddelen; meet- en controle-instrumenten; automaten; apparatuur voor het opwekken van elektrische stromen). Tot deze categorie behoort niet de apparatuur van categorieën 1 tot en met 3 en 6. (Stofzuigers, rolvegers, naaiapparatuur, lichtarmaturen, magnetrons, ventilatieapparatuur, strijkijzers, broodroosters, elektrische messen, waterkokers, klokken en andere uurwerken, elektrische scheerapparaten, weegschalen enz.).
 • Categorie 6 – Kleine IT- en telecommunicatieapparatuur (zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm) (Mobiele telefoons, gps, zakrekenmachines, routers, personal computers, printers, telefoon.)

Woordenlijst

 • EEA: Elektrische en elektronische apparatuur
 • AEEA (Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur): Alle afgedankte apparatuur die onder de WEEE-richtlijn valt (zie 'Welke producten vallen onder de wetgeving en hoe herken ik ze?' hierboven voor de specifieke categorieën).

Was deze informatie nuttig?

Hartelijk dank voor je feedback.

Selecteer wat de informatie het beste beschrijft:

Bedankt! Hoewel we niet direct kunnen reageren op je feedback, gebruiken we deze informatie om onze online-Hulp te verbeteren.