Elektrische en elektronische apparatuur recyclen (WEEE)

Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over het recyclen van elektrische en elektronische apparatuur.

Hoe moet je elektrische en elektronische apparatuur afvoeren?

Europese klanten buiten Nederland vinden meer informatie op de pagina Bestellingen van elektrische en elektronische apparatuur op Amazon voor een adres buiten Nederland .

In de regel mogen elektrische en elektronische apparatuur (EEA) niet samen met huishoudelijk afval worden weggegooid. Elektrische en elektronische apparaten kunnen gevaarlijke stoffen bevatten die bij blootstelling een ernstig schadelijk effect kunnen hebben op het milieu, de natuur en de volksgezondheid.

Ga voor meer informatie over de WEEE-richtlijn, inclusief hoe Amazon zorgt voor de veilige verwijdering van elektrische en elektronische apparatuur, naar WEEE Nederland.

Producten die niet samen met huishoudelijk afval mogen worden weggegooid, worden gemarkeerd met dit pictogram:


Als je elektrische of elektronische apparatuur wilt inleveren voor recycling, adviseren we het volgende:

Voor apparatuur met een gewicht van minder dan 30 kg kun je een vooruitbetaald etiket maken en afdrukken bij de Landbell Group. Zodra je item goed is verpakt, kun je het naar een van de afleverpunten brengen of regelen dat het wordt afgehaald.

Tips voor het verwijderen van persoonlijke gegevens van elektrische en elektronische apparaten

Als je een persoonlijk elektronisch apparaat hebt dat onder de WEEE-richtlijn valt, zoals een computer, mobiele telefoon of camera, moet je alle persoonlijke of vertrouwelijke gegevens wissen voordat je het recyclet. Je kunt dit doen door het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, wat normaal gesproken gedaan kan worden in het instellingenmenu van je apparaat.

Zorg er ook voor dat je persoonlijke of vertrouwelijke gegevens verwijdert van een intern opslagapparaat, zoals een geheugen- of simkaart. Amazon EU S.à.r.l is niet aansprakelijk voor gegevens op je apparaat. Voordat je je apparaat opnieuw instelt, moet je altijd:

  • Een back-up maken van gevoelige gegevens, zoals foto's, contacten en berichten.
  • Zet indien mogelijk het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen.
  • Meld je af bij accounts waarbij je bent ingelogd, zoals cloudopslag, sociale media en berichtenapps.

Als je het product hebt gekocht van een Marketplace-verkoper, neem je contact op met de verkoper voor meer informatie over hun oplossing voor het recyclen en afvoeren van je oude elektronische apparatuur.

Kan ik mijn oude elektrische of elektronische apparatuur op andere manieren afvoeren?

Als je oude EEA nog in goede staat is of kan worden gerepareerd voor hergebruik, kun je de apparatuur doneren aan een goed doel of weggeven aan iemand in je omgeving die de apparatuur kan gebruiken. Door de levensduur van je oude apparatuur te verlengen, draag je ook bij aan efficiënt gebruik van grondstoffen en zorg je voor minder afval.

WEEE Nederland

Voor meer informatie over recyclen met Amazon, ga naar Recycling bij Amazon.

Was deze informatie nuttig?

Hartelijk dank voor je feedback.

Selecteer wat de informatie het beste beschrijft:

Bedankt! Hoewel we niet direct kunnen reageren op je feedback, gebruiken we deze informatie om onze online-Hulp te verbeteren.