Hulp   Venster sluiten Venster sluiten

Elektrische en elektronische apparatuur recyclen (WEEE)

Op deze pagina vind je alle noodzakelijke informatie over het recyclen van elektrische en elektronische apparatuur.

Amazon zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van haar klanten. In het licht van de voortdurende COVID-19-ontwikkelingen raden we alle klanten aan om hun persoonlijke inlevering van elektrische en elektronische apparatuur uit te stellen bij de aangewezen afvalverwijderingscentra, of om het ophalen door onze partner-vervoerders te regelen. We verzekeren je dat dit geen invloed heeft op de mogelijkheid om drop-offs en leveringen op een later tijdstip te regelen.

We zullen deze pagina bijwerken zodra onze aanbeveling verandert, op basis van voortdurende begeleiding van EU-regeringen.

Volgens de EU-richtlijn betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) gelden voor alle producenten van elektrische en elektronische apparatuur (EEA) een aantal verplichtingen, zoals bijdragen aan de kosten van terugnamesystemen, afvalverwerking en recycling van afgedankte apparatuur die zij op de markt brengen. Producten die onder de WEEE-richtlijn vallen, zijn voorzien van onderstaande doorkruiste vuilnisbak om aan te geven dat zij niet samen met het huisvuil mogen worden weggegooid:


Belangrijke opmerking: Als je een persoonlijk elektronisch apparaat hebt dat onder de WEEE-richtlijn valt, zoals een computer, mobiele telefoon, camera of ander apparaat, moet je alle persoonlijke of vertrouwelijke gegevens wissen voordat je dit apparaat recyclet. Zorg er ook voor dat je persoonlijke of vertrouwelijke gegevens verwijdert van een intern opslagapparaat, zoals een geheugen- of simkaart. Amazon EU S.à.r.l is niet aansprakelijk voor gegevens op jouw apparaat.

Als je het product hebt gekocht van een Marketplace-verkoper, neem je contact op met de verkoper voor meer informatie over de passende oplossing die zij hebben voor het afvoeren van jouw oude elektronische apparatuur.

Wat houdt de WEEE-richtlijn in?

De productie van elektrische en elektronische apparatuur (EEA) is een van de snelst groeiende productiesectoren in de westerse wereld. Maar doordat er ook veel producten moeten worden afgevoerd, ontstaat er een groeiend afvalprobleem. In juni 2000 heeft de Europese Commissie een aantal voorstellen ingediend om dit probleem aan te pakken. In december 2002 werden deze aangenomen in de vorm van de EU WEEE-richtlijn (Waste Electronic and Electrical Equipment). Deze voorstellen zijn inmiddels gereviseerd in de WEEE-richtlijn 2012/19/EU.

In Nederland zijn de belangrijkste vereisten en verplichtingen voor producenten en distributeurs van EEA onder de WEEE-richtlijn op 13 augustus 2004 van kracht geworden. Deze verordening is de opvolger van eerdere voorschriften inzake de inzameling en recycling van AEEA.

De belangrijkste bepalingen uit de WEEE-richtlijn zijn:

 • Alle producenten (fabrikanten of ieder ander die een product verkoopt op de Europese markt) zijn verantwoordelijk voor de kosten van het terugnemen en recyclen van afgedankte apparatuur.
 • Alle producenten zijn verplicht om het hergebruik/recycling van AEEA te verbeteren.
 • Alle producenten zijn verplicht om te zorgen voor gescheiden inzameling van AEEA.
 • Alle producenten zijn verplicht de burgers te informeren over hun rol in de omgang met AEEA.

Wat zijn de verplichtingen van Amazon EU S.à.r.l. volgens de WEEE-richtlijn?

Als distributeur en importeur van EEA moet Amazon EU S.à.r.l. haar klanten de mogelijkheid bieden om huishoudelijke AEEA te recyclen. Daarom is Amazon EU S.à.r.l. toegetreden tot het collectieve terugnamesysteem WEEE Nederland. Dit systeem biedt inzamelpunten van AEEA bij gemeenten en winkels.

Als internetverkoper biedt Amazon EU S.à.r.l. haar klanten ook een 'oud-voor-nieuw'-terugnameoplossing. Als je een nieuw elektrisch of elektronisch apparaat of apparatuur koopt, neemt Amazon EU S.à.r.l. een vergelijkbaar oud product van je terug voor recycling.

Waarom zou ik mijn WEEE recyclen?

EEA kan gevaarlijke stoffen bevatten, die bij blootstelling hieraan een ernstige schadelijke invloed kunnen hebben op het milieu en de volksgezondheid. Daarom kun je je oude elektrische en elektronische apparatuur alleen inleveren bij speciale lokale verzameldepots met speciale programma´s die voldoen aan de WEEE-richtlijn. Als je oude elektrische en elektronische apparatuur verwijdert volgens de nieuwe WEEE-wetgeving, draag je bij aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen en bescherming van de volksgezondheid.

Meer informatie over recycling van AEEA vind je hier (kies je voorkeurstaal):

Nederlands: Leercentrum WEEE NL; weeelectric.nl

Engels: Leercentrum WEEE NL

Hoe kan ik mijn AEEA weggooien?

Als je elektrische en elektronische apparatuur hebt besteld die valt onder de WEEE-wetgeving van Amazon.nl voor bezorging aan een Nederlands adres, kun je je oude apparaat of apparatuur versturen naar een recyclingcentrum waar dit op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en gerecycled.

Je kunt een voorgefrankeerd etiket maken en printen via Cycleon door naar de volgende pagina te gaan:https://prdgp.cycleon.net/en/web/amazon-weee/return.

Vervolgens stuur je het oude apparaat naar een speciaal inzamelpunt. Print het voorgefrankeerde etiket en plak dit op de doos met je oude item of apparaat en breng de doos naar het postkantoor voor gratis verzending. Bij het etiket worden gedetailleerde instructies geleverd. Nederland biedt ook een nationaal netwerk van inzamelpunten bij gemeenten, winkels en kringloopcentra. Meer informatie vind je op: www.heelhollandrecyclet.nl.

Op welke manier garandeert Amazon EU S.à.r.l veilige afvoer van mijn AEEA?

Amazon EU S.à.r.l is lid van WEEE Nederland, een nalevingssysteem met een officiële vergunning van de Nederlandse overheid voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Indien van toepassing zijn de afdrachtskosten voor dit systeem inbegrepen in de prijzen van EEA-items die je koopt op Amazon.nl en die worden bezorgd in Nederland. Zo wordt gewaarborgd dat de inzameling en recycling van AEEA op verantwoorde wijze gebeurt.

Kan ik mijn oude elektronische apparatuur op andere manieren afvoeren?

Als je oude elektronische apparatuur nog in goede staat is of kan worden gerepareerd voor hergebruik, kun je de apparatuur doneren aan een goed doel of weggeven aan iemand in je omgeving die de apparatuur kan gebruiken. Door de levensduur van je oude apparatuur te verlengen, draag je ook bij aan efficiënt gebruik van grondstoffen en zorg je voor minder afval.

Welke producten vallen onder de wetgeving en hoe herken ik ze?

Elektrische en elektronische apparatuur wordt volgens de WEEE-richtlijn verdeeld in zes categorieën: Hieronder vind je een lijst met categorieën en de bijbehorende apparatuur:

 • Categorie 1 – Warmte- en koude-uitwisselende apparatuur (koelkasten, diepvriezers, apparatuur voor de automatische aflevering van koude producten, klimaatregelingsapparatuur, ontvochtigingsapparaten, warmtepompen, oliehoudende radiatoren en andere warmte- of koude-uitwisselende apparatuur waarin andere vloeistoffen dan water worden gebruikt voor de warmte- of koude-uitwisseling).
 • Categorie 2 – Schermen, monitors en apparatuur met schermen die een oppervlakte hebben van meer dan 100 cm2 (schermen, televisietoestellen, lcd-fotolijsten, monitors, laptops, notebooks).
 • Categorie 3 – Lampen (tl-buizen, compacte fluorescentielampen, fluorescentielampen, hogedrukgasontladingslampen, met inbegrip van hogedruknatriumlampen en metaalhalogenidelampen, lagedruknatriumlampen, leds)
 • Categorie 4 – Grote apparatuur (met een buitenafmeting van meer dan 50 cm), waaronder, maar niet beperkt tot (huishoudelijke apparaten; consumentenapparatuur; lichtarmaturen; apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, muziekapparatuur; elektrisch en elektronisch gereedschap; speelgoed, ontspannings- en sportapparatuur; medische hulpmiddelen; meet- en controle-instrumenten; automaten; apparatuur voor het opwekken van elektrische stromen). Tot deze categorie behoort niet de apparatuur van categorieën 1 tot en met 3. (Wasmachines, wasdrogers, vaatwasmachines, kooktoestellen, elektrische fornuizen, elektrische kookplaten, lichtarmaturen, apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, muziekapparatuur (uitgezonderd in kerken geplaatste pijporgels), apparaten voor breien en weven, grote mainframes enz.).
 • Categorie 5 – Kleine apparatuur (zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm), waaronder, maar niet beperkt tot (huishoudelijke apparaten; consumentenapparatuur; lichtarmaturen; apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, muziekapparatuur; elektrisch en elektronisch gereedschap; speelgoed, ontspannings- en sportapparatuur; medische hulpmiddelen; meet- en controle-instrumenten; automaten; apparatuur voor het opwekken van elektrische stromen). Tot deze categorie behoort niet de apparatuur van categorieën 1 tot en met 3 en 6. (Stofzuigers, rolvegers, naaiapparatuur, lichtarmaturen, magnetrons, ventilatieapparatuur, strijkijzers, broodroosters, elektrische messen, waterkokers, klokken en andere uurwerken, elektrische scheerapparaten, weegschalen enz.).
 • Categorie 6 – Kleine IT- en telecommunicatieapparatuur (zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm) (Mobiele telefoons, gps, zakrekenmachines, routers, personal computers, printers, telefoon.)

Woordenlijst

 • EEA: Elektrische en elektronische apparatuur
 • WEEE: Afgedankte elektronische en elektrische apparatuur – Alle afgedankte apparatuur die onder de WEEE-richtlijn valt (zie 'Welke producten vallen onder de wetgeving en hoe herken ik ze?' hierboven voor de specifieke categorieën).